Powrót na stronę wejściowš -
For ENGLISH: www.GreatPoland.eu
Panel Użytkownika:  Załóż konto  -  Zaloguj się
|  START  |  WIADOMOŚCI  |  KATALOG STRON  |  OGŁOSZENIA - CyberBazar  |  TURYSTYKA - AGROTURYSTYKA  |  URZĘDY  |  DYSKUSJE  |  MAPY  |    kontakt    reklama    o nas   
Dodaj newsa do SERWISU INFORMACYJNEGO !DODAJ własnego NEWSA
do Serwisu Informacyjnego CyberWielkopolski
WYSZUKIWARKA Serwisu Informacyjnego - Proszę wpisać słowo lub zwrot kluczowy:
potraktuj jako wyrażenie       osobne słowa
Jak nie stracić na produkcji latem?

Meteorolodzy zapowiadają upalne lato. Niekorzystne działanie wysokiej temperatury odczujemy wszyscy –
także zwierzęta. Dlatego szczególnie w tym okresie producenci zwierząt gospodarskich powinni
kontrolować temperaturę w budynkach inwentarskich. Zbyt wysoka – może doprowadzić do spadku
efektywności produkcji, chorób, a nawet śmierci zwierząt.

Na stres cieplny (tzw. hipertermię) narażone są wszystkie żywe istoty. Zbyt długie przebywanie w
temperaturze wyższej niż ta, do której jesteśmy przystosowani, wywołuje reakcje obronne organizmu.
Przegrzanie jest często poważniejsze w skutkach niż wyziębienie. Upały mają także zły wpływ na
stałocieplne świnie. Wysokie temperatury odchorowują często obniżonym apetytem, utratą kondycji, a co
za tym idzie spadkiem wagi. By osiągnąć założoną latem produktywność hodowli trzody chlewnej, należy
dbać o utrzymanie optymalnych warunków dla zwierząt.

– Dla każdej grupy technologicznej w produkcji trzody chlewnej wymagana jest inna temperatura
utrzymania zwierząt. Dla przykładu w pomieszczeniach dla prosiąt powinno być przynajmniej 28 stopni, dla
warchlaków od 20 do 24 stopni, tuczniki zaś nie potrzebują tyle ciepła i optymalna jest dla nich temperatura
w granicach 15 stopni – wtedy najchętniej pobierają paszę. Jest to zatem problem bardzo złożony, który
najłatwiej rozwiązać zapewniając każdej grupie technologicznej osobne pomieszczenia – podsumowuje
kierownik Katedry Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, prof.
dr hab. Janusz Buczyński. – Ważne, by nie wystawiać zwierząt na długotrwałe działanie promieni
słonecznych, by na wybiegu były miejsca zacienione – dodaje prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, Krajowy
Kierownik Specjalizacji Choroby Świń.

Gdy tuczniki zaczynają dyszeć, są ospałe i chwiejne to znaki ostrzegawcze przed stresem cieplnym, których
hodowca nigdy nie powinien lekceważyć. By jednak do nich nie dopuścić, wystarczy zadbać o kilka
istotnych aspektów. – Podczas upałów należy zapewnić zwierzętom nieograniczony dostęp do wody, dzięki
czemu będą one w stanie same obniżyć swoją temperaturę ciała m.in. poprzez oddawanie moczu. Dobrym
rozwiązaniem są także specjalne urządzenia spryskująco-zraszające do budynków inwentarskich. Umieszcza
się je pod sufitem, tak by mgiełka nie opadała na zwierzęta, a jedynie chłodziła powietrze – dodaje prof.
Buczyński. Dysze rozstawione równomiernie po budynku pozwolą uniknąć tłoczenia i walk pomiędzy
świniami. – Należy pamiętać, że tuczniki źle znoszą wysokie temperatury z powodu braku gruczołów
potowych, dużego otłuszczenia i wysokiego stosunku masy ciała do objętości krwi. Objawy w stadzie w
pierwszej kolejności dotykają dużych zwierząt stada podstawowego, następnie zaś młodych – podkreśla
prof. Pejsak.

Trzoda niedobrze funkcjonuje jednak w zbyt mokrym środowisku, dlatego nie należy jej polewać wodą –
szczególnie zimną. Tak jak u człowieka może to wywołać szok, a nawet tak silny stres, że zwierzę padnie.
Niedrogim i skutecznym sposobem na obniżenie temperatury w budynkach inwentarskich są wentylatory
mieszające. Odpowiednio rozstawione w pomieszczeniu poprawiają cyrkulację powietrza i ułatwiają
oddychanie zwierząt podczas duchoty. Jeśli jest to możliwe, warto w okresie letnim zmniejszyć także obsadę
zwierząt na metr kwadratowy. To, co stracimy na ilości, zyskamy na jakości wyprodukowanych
tuczników. Zmniejszymy zarazem ryzyko rozprzestrzeniania się chorób.

Weterynarze podczas wysokich temperatur zalecają także suplementowanie paszy i podawanie zwierzętom
gospodarskim podstawowych witamin: A, C i E. W produkcji świń, zwłaszcza latem, sprawdza się żywienie
na mokro. Profesor Janusz Buczyński zwraca również uwagę na inną, istotną kwestię: – w budynkach
inwentarskich im wyższa temperatura, tym wyższa wilgotność – dlatego rolnik hodujący zwierzęta powinien
kontrolować oba te parametry. Najlepszym sposobem są oczywiście rozwiązania automatyczne, na które
mniejsze gospodarstwa niestety nie mogą sobie pozwolić. Dlatego w każdej hodowli zwierząt podstawą jest
dobra wentylacja w budynkach inwentarskich. Dzięki niej można regulować temperaturę i wilgotność tak,
by zapewnić nawet w upalne dni optymalne warunki dla utrzymania zwierząt. W starszych budynkach
inwentarskich, bez systemów wentylacyjnych, ruch powietrza można wywoływać poprzez systematyczne
wietrzenie – otwieranie wszystkich okien i drzwi. Prof. Zygmunt Pejsak zaznacza jednak, iż nie powinno się
doprowadzać do przeciągów w chlewni. Na pytanie, czy problem hipertermii dotyczy częściej małych
zagród czy też wielkich tuczarni, nie udziela jednoznacznej odpowiedzi. – Jedno jest pewne: w przypadku
upałów o wiele łatwiej przeciwdziałać ad hoc przegrzaniu zwierząt w małych gospodarstwach niż na dużych
fermach.

Choć okres upałów w Polsce jest krótki, minione lata pokazały, że dla zwierząt gospodarskich może być
bardzo dokuczliwy. Producenci trzody chlewnej powinni w tym czasie wykonać szereg działań, które
ograniczą do minimum możliwość wystąpienia u zwierząt negatywnych objawów przegrzania, a co za tym
idzie wywołania stresu cieplnego. Zdaje sobie z tego sprawę firma Agro-Transhandel z Szewc, która
rozpoczęła właśnie wśród swoich stałych hodowców kampanię „Kontroluj temperaturę”. Dociera do
rolników z informacją na temat zagrożeń związanych z hodowlą, edukuje oraz ostrzega ich przed
niebezpiecznymi skutkami przegrzania u zwierząt.


Data wiadomości: 2014-08-07
Autor: Jakub Projekt11
Powrót do zestawienia

  SKOMENTUJ POWYŻSZĄ INFORMACJĘ+ Dodaj własny komentarz        


  DZIAŁY INFORMACJI:

 WYDARZENIA
 BIZNES i GOSPODARKA
 -\Wielkopolska
  -\Poznań
  -\Ostrów Wielkopolski
 -\Kraj
 KULTURA, SZTUKA, IMPREZY
 SPORT
 TECHNOLOGIE i NAUKA
 KOMUNIKATY
 FELIETONY z WIELKOPOLSKI
 MOTORYZACJA
 DOM i BUDOWNICTWO
 PRACA i EDUKACJA
 MEDYCYNA i ZDROWIE
|  START  |  WIADOMOŚCI  |  KATALOG STRON  |  OGŁOSZENIA - CyberBazar  |  TURYSTYKA - AGROTURYSTYKA  |  URZĘDY  |  DYSKUSJE  |  MAPY  |
CyberWielkopolska:  Kontakt  |  Regulamin  |  Polityka Prywatności  |  Mapa Serwisu  |  Reklama  |  Agencja Promocyjna  |
SprawdŸ pocztę w CyberWielkopolsce
Polecamy:
© CyberWielkopolska 2017 - Wszelkie prawa zastrzeżone
Wykonanie, Hosting, Obsługa:
Wielkopolski Portal Internetowy CyberWielkopolska
www.wielkopolska.com.pl